lördag 20 februari 2010

Crochet olympics


Innan OS började upplyste min kompis mig om de virkade mössorna. I all entusiasm inför sportlovet föll det i glömska, men när mönsterarkivets inlägg om den dök upp på min bloglovin så ville jag såklart testa.

Mönstret av Trassel garn och broderi fanns redan på många sidor och jag tittade på virkvideon. Sen åkte jag iväg för att köpa garn. I garnaffären fanns bara en annan kund som också skulle köpa garn till mössan. Tur - jag som hade läst att garnet var slutsålt i hetsen att virka OS-mössa... ;) Jag visste att jag inte ville följa mönstret med fasta maskor utan försöka virka med stolpar som i originalen, så efter att ha tipsat och diskuterat åkte jag glad hem med både Järbo Molly (underbara färger och superbilligt akrylgarn) och Drops Eskimo (prisvärt ullgarn).

Jag följde mönstret utan vidare ifrågasättande och alldeles för sent insåg jag att det blev superfel. Så stor den blev! Jag som absolut inte vill repa upp minskade så gott jag kunde och resultatet blev: Tada! En blandning mellan en basker och jamaicamössa...


Efter att ha fått höra "Färgerna var ju fina i alla fall..." så fortsatte jag med det andra garnet jag köpte, som står med i mönstret, Drops Eskimo. Nu virkade jag vidare med halvstolpar och slutade öka i tid, och den blev mer lik.Färgerna gillar jag inte riktigt lika mycket, mössan blev lite tätare med virknål 8 i det här garnet, vilket kan vara bra när det blåser... ;) Däremot kollade jag på originalet och insåg att jag gjort för många varv gult och vitt.

Under tiden pratade de på i radio om mössan och även där virkade de med fasta maskor.

Först nu kom jag mig för att byta från halvstolpar till stolpar som i det maskingjorda originalet. Dessutom ville jag försöka ändra färgerna så de stämde lite bättre. Mössan blev oerhört gles, så ska jag repa upp baskervarianten kommer jag definitivt använda en mindre virknål i mitt sista försök.

I morse hörde jag dessutom på radion att originalet är i ull, har en fleecekant på ca 7 cm längst ner. Det tänker jag sy fast i min glesa variant, men just idag har det varit lite svårt att komma ut och köpa blått fleecetyg...

Ikväll hittade jag också en artikel där det står hur man ska virka mössan och där jag ser den första bilden som är virkad med stolpar. Snygg!

Uppdaterat: Här har min bloggvän på ett tydligare sätt förklarat precis det jag gjorde. :)


Nu lockar andra projekt, också i form av huvudbonader... Men OS fortsätter ju ett tag till, får se om jag kommer använda mössorna tills det är slut. Heja Sverige! ;)


8 kommentarer:

 1. Den är grymt snygg! Nu ska ge mig i kast med R2D2, återkommer med rapport.
  kram

  SvaraRadera
 2. Jag som precis hittat mönster på mössan.

  Jag tror minsann att jag ska försöka imorgon!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hihihihi sådär såg min första ut också :) Jag repade upp den direkt då jag bara köpt ett nystan av varje färg. Men du har inte gjort fel med färgerna med det vita och gula. Jag har synat mössorna så fort de varit i sändning nu när man virkat den och sett att deras vita kant är mycket bredare än den på mönstret. Nu kan man undra vem som skrivit detta mönster och gjort så fel? Märkligt. En mindre virknål hade jag också valt om jag hade gjort en till. Bara att öka någon maska mer om den blir för liten.
  Hihihi. Vi kanske har startat en ny trend istället. En basker os-mössa :)
  Listor är underbara! Jag får mycket mer gjort om jag skriver en. Har lyckats med några projekt idag. UFO:n som ska bli skönt att ha avklarade. Va fint det är med eran bokhylla som är så välfylld. Har ni en whiskey fantast i familjen ;) Det finns en här hemma också. Kram

  SvaraRadera
 4. men ojoj vilket virkningsprojekt! själv hade jag inte ens blivit färdig med en tiondel av mössa ett på ca en vecka... haha!
  du är ju supersnabb!!

  ja visst väcker de trekantiga tetrapaketen minnen! sunkis! (de hette sunkissed va?)

  SvaraRadera
 5. Så fin. Jag hade nog gett upp första gången jag :D... Vilket tålamod du har!

  SvaraRadera
 6. tjusigt!
  duktiga du :D
  nån gång i framtiden så ska jag verkligen engagera mig i virkning för det blir så fint och är ju kul också :)

  ha en finfin söndag!
  kramelikram
  Maria

  SvaraRadera
 7. Heja dig för tålamodet! Ser fina ut. Jag gillar nog mössa nr 2 bäst.

  SvaraRadera
 8. Vilket tålamod! Jag har också virkat och repat en del... Har nu ett mönster på min blogg som båda jag och flera ndra verkar tycka funkar. Men du har virkat klart nu va?

  SvaraRadera